Playa de las Americas znajduje się w ścisłej czołówce najbardziej popularnych kurortów wypoczynkowych Wysp Kanaryjskich. W ciągu całego roku, nie tylko w lecie, ale także w miesiącach wiosennych i jesiennych, na południu Teneryfy wypoczywają tysiące turystów, spragnionych słońca, ale też i doskonałej zabawy. Playa de las Americas to miejscowość, która rzadko kiedy kładzie się spać, a bary i kluby rozrywkowej dzielnicy Veronicas cieszą się wśród wczasowiczów ogromną popularnością. Aby spędzić beztroskie wakacje na Teneryfie, w dzień zażywać kąpieli słonecznych i oddawać się rozmaitym aktywnościom sportowym, a nocą szaleć w nadmorskich dyskotekach, warto wybrać wczasy all inclusive. Formuła ta pozwala nam nie trzymać się sztywnych godzin posiłków, a w ciągu dnia umożliwia także nieodpłatne korzystanie z wielu hotelowych atrakcji.
Dla wielu osób, zmęczonych nocną zabawą, nie ma nic lepszego niż relaks przy hotelowym basenie. W ramach formuły all inclusive możemy przez cały dzień wygrzewać się na leżaku i chłodzić napojami alkoholowymi (lokalnymi) lub bezalkoholowymi, w takich ilościach, w jakich tylko zapragniemy. W wielu hotelach, takich jak np. 3 – gwiazdkowy hotel Tropical Playa albo 4 – gwiazdkowy hotel Sol Tenerife, do dyspozycji gości, od rana do późnego wieczora, są soki owocowe (za wyjątkiem świeżo wyciskanych, które są zazwyczaj dodatkowo płatne), woda gazowana i niegazowana, piwo (np. Dorada lub Reina) czy też koktajle przygotowane na bazie lokalnych alkoholi (można też zamówić koktajle na bazie alkoholi importowanych, ale wtedy są one również płatne dodatkowo). W barach przy basenie dostępne są także przekąski, wśród których mogą się znaleźć np. crocquetas, czyli niewielkie krokiety z przeróżnym nadzieniem, np. z grzybami, kiełbaską chorizo, kozim serem, tuńczykiem lub szpinakiem. Po południu w barach nie powinno też zabraknąć słodyczy. Bardzo popularny jest na przykład na Wyspach Kanaryjskich flan karmelowy (szczególnie lubiany w kontynentalnej Hiszpanii i we Francji), czyli deser przygotowany na bazie skondensowanego mleka, jajek i wanilii, pieczony w piekarniku, ale podawany na zimno.
W barach na Wyspach Kanaryjskich, tak jak i na terenie Hiszpanii kontynentalnej, serwowane są znakomite wina i koktajle alkoholowe. Hiszpańskich lub typowo kanaryjskich trunków możemy skosztować już w hotelowym bufecie. W ramach formuły all inclusive gościom serwowane są na przykład wina, głównie czerwone i białe, wytwarzane z winogron rosnących w północnej części Teneryfy. Jeśli chodzi o wino czerwone, to robione jest ono przede wszystkim ze szczepów negramoll i listán negro, a jeśli chodzi o białe, to ze szczepów malvasia, vijariego lub gual.
Wszędzie na Wyspach Kanaryjskich spotkamy się też z tradycyjną hiszpańską sangrią, czyli młodym, zazwyczaj czerwonym winem, wymieszanym z sokiem owocowym i serwowanym z dodatkiem owoców – zazwyczaj cytrusów, ale także jabłek i winogron. W Playa de las Americas dobrej sangrii można się napić m.in. w Leonardo's Bar albo w O'Neill's Bar.