Wybierając wczasy all inclusive w Antalyi możemy liczyć na to, że niczego nam nie zabraknie – słońca, czystej wody morskiej, pięknych widoków na góry Taurus, a także doskonałego jedzenia – w takich ilościach i tak różnorodnego, jakiego nie mamy na co dzień.
Z formułą all inclusive w Antalyi będziemy mieć do wyboru zarówno dania typowo tureckie, jak z kuchni sródziemnomorskiej. W czasie kolacji możemy liczyć na pyszne potrawy z grilla – zwłaszcza baraninę, marynowaną uprzednio w mleku z dodatkiem przypraw i czosnku. Do dań mięsnych serwowane są dodatkowo warzywa grillowane albo sałatki na bazie soczystych pomidorów, ogórka, cebuli i oliwek, z których słynie całe tureckie wybrzeże. Wiele osób, które wybiera wczasy all inclusive w Antalyi najbardziej nastawia się jednak na przekąski – zwane w Turcji meze. Rodzaj serwowanych przekąsek różni się w zależności od regionu, w Antalyi możemy przede wszystkim spotkać się z serem zapiekanym z warzywami lub z cienkimi plackami lahmacun z przeróżnym, mięsnym lub wegetariańskim nadzieniem. Również zupy spełniają tu nieraz funkcję przekąsek, a do najsmaczniejszych należy zupa rybna balik i zupa z groszku – bezelye.
Wybierając wczasy z pełnym wyżywieniem możemy liczyć na to, że nie doznamy uczucia ssania w żołądku. Nawet jeśli wybierzemy się do miasta, żeby zobaczyć słynne w Antalyi ruiny z czasów rzymskich (brama cesarza Hadriana) lub tradycyjne, osmańskie domki, to po powrocie do hotelu nasycimy się szaszłykiem z jagnięciny lub duszonym bakłażanem z mięsem i serem owczym. Podczas wylegiwania się w pięknym, tureckim słońcu i moczenia w jednym z basenów, mamy także nieograniczony dostęp do napojów. W czasie upału jest to ogromne udogodnienie, możemy się schłodzić gazowaną lemoniadą albo orzeźwiającym, tureckim piwem Efes.
Hotele z pakietem all inclusive zapewniają nam bardzo zróżnicowane wyżywienie, ale miłośnikom poznawania nowych smaków możemy też polecić wybranie się w tym celu do miasta. Pamiętajmy, że Antalya leży nad samym morzem, a do jej portu codziennie dostarczane są świeże ryby i owoce morza. Do miejscowych specjałów należą smażone kałamarnice oraz mule faszerowane ryżem, cebulą i doprawiane, w zależności od lokalu, orzechami, miętą lub cynamonem. Do muli podawany jest też oczywiście sok z cytryny. Warto także spróbować szaszłyki z małży, które wcześniej wyjmowane są z muszli, obsuszane i panierowane.
Wśród najlepszych restauracji Antalyi wymienić można Vanilla Lounge , w której dostaniemy przepyszną zupy z dyni albo trawy cytrynowej, a także kotlety z baraniny. Jeśli natomiast chodzi o owoce morza to warto polecić restaurację Lara Balik Evi.