Niewielki kurort Tekirova, położony na zachodnim wybrzeżu zatoki Antalya, to ciche i spokojne miejsce – wręcz idealne dla osób spragnionych niczym nieskrępowanego relaksu w przepięknych okolicznościach przyrody. Tutejsze hotele oferują turystom wysoki standard usług oraz smaczną turecką kuchnię.
Hotele w Tekirova usytuowane są wzdłuż pięknej, długiej, piaszczysto-żwirowej plaży. Większość z nich oferuje turystom wczasy w formule all inclusive, co oznacza, że bez dodatkowych opłat można tu skorzystać z wielu atrakcji. W 5-gwiazdkowym hotelu Rixos Tekirova można na przykład postrzelać z łuku i wziąć udział w zajęciach fitness, natomiast wieczorem można potańczyć w disco barze X-IT. Inny 5-gwiazdkowy hotel Phaselis Princess organizuje z kolei przeróżne wieczory tematyczne, takie jak choćby noc piratów. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre atrakcje, w tym m.in. łaźnia turecka i sporty wodne (parasailing, jazda na nartach wodnych albo przejażdżka łodzią typu banan) - są zazwyczaj dodatkowo płatne. Jednak jeśli i tak zamierzaliśmy wygrzać się w łaźni albo poszaleć sobie nad morzem, to skorzystanie z hotelowej oferty pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu.
W ramach formuły all inclusive możemy jeść praktycznie przez cały dzień. Hotele w Tekirova proponują swoim gościom różnorodne menu – zarówno kuchnię turecką, jak i międzynarodową. Z typowo tureckich przysmaków może się pojawić w bufecie na przykład bulgur koftesi, czyli kotleciki z kaszy bulgur (najczęściej jest ona przygotowywana z twardej pszenicy durum, której ziarna są najpierw gotowane, potem suszone na słońcu i na końcu łuskane). Kotleciki je się zazwyczaj polane jogurtem z dodatkiem czosnku. Jeśli ktoś nie może sobie jednak wyobrazić kotlecików bez mięsa, to nie ma się czym przejmować. Najsłynniejsze tureckie kotleciki, zwane kofte, są przygotowywane z mielonego mięsa wołowego albo jagnięcego. Trudno jednak przewidzieć, jaki rodzaj kotlecików może pojawić się w hotelowym bufecie, jest ich bowiem w Turcji blisko trzydzieści. Jedną z najbardziej popularnych odmian są kadinbudu kofte – kotleciki, którym nadaje się kształt „kobiecych ud" (to właśnie oznacza ich nazwa). Z kolei tekirdag kofte to kotleciki mocno wzbogacane do smaku przyprawami – przede wszystkim kminem rzymskim, płatkami papryczki chilli i czarnym pieprzem. Jeśli już mowa o papryczce chilli, to osoby, które nie przepadają za bardzo ostrym smakiem, powinny na nią uważać. Papryczka jest bardzo popularną w Turcji przyprawą, a w postaci maleńkich, suszonych płatków jest podawana do stołu tak jak pieprz i sól. Nie zdziwmy się więc, jeśli zobaczymy ją także w hotelowym bufecie.
Poza bogatym menu w bufecie głównym, do dyspozycji gości w hotelach w Tekirova są także różnorodne restauracje a la carte. W 5-gwiazdkowym hotelu Corinthia Tekirova warto jest na przykład polecić restaurację Dragon serwującą potrawy kuchni Dalekiego Wschodu. Natomiast w restauracji Anchor można zjeść słynny turecki przysmak midye dolma – małże faszerowane ryżem, orzechami i suszonymi porzeczkami, a dodatkowo doprawione miętą i cynamonem. Z kolei w 5-gwiazdkowym hotelu Marti Myra warto zaglądnąć do restauracji Le Club, serwującej potrawy kuchni francuskiej.